Σμύρνη 1922 ~ ο ξεριζωμός


Στα πεδία των μαχών, ο ελληνικός στρατός δεν σταματούσε την προέλασή του και είχε φτάσει σε βάθος 120 χλμ από τα μικρασιατικά παράλια. Η αντίδραση των Τούρκων ήταν ουσιαστικά ασήμαντη, οι τσέτες του Κεμάλ αρχικά δεν μπορούσαν να σταθούν σε κατά μέτωπο επίθεση γι’ αυτό ακολούθησαν τη μέθοδο του ανταρτοπόλεμου, με σκοπό να φθείρουν τον εχθρό. Εξαιτίας των επιθέσεων αυτών, ο πρωθυπουργός έστελνε συνεχώς ενισχύσεις από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι Ιταλοί ενισχύουν απροκάλυπτα τον Κεμάλ. Η αντίδραση του ελληνικού στρατού είναι άμεση και καταλαμβάνει την Προύσα. Στις 10 Αυγούστου υπογράφεται η συνθήκη των Σεβρών, που εγγυάται στην Ελλάδα και την ανατολική Θράκη. Με την υπογραφή της, ο Βενιζέλος πιστεύει ότι έχει δημιουργήσει την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, ωστόσο η συνθήκη παρά την υπογραφή της δεν θα ισχύσει ποτέ. Οι κεμαλικοί δεν την αναγνωρίζουν και σε συνδυασμό με την εκλογική ήττα του Βενιζέλου, που επαναφέρει τον Κωνσταντίνο στη χώρα, δημιουργούνται νέα δεδομένα στη διεθνή σκακιέρα. Οι δυνάμεις της Αντάντ, έχοντας σαν πρόσχημα την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του βασιλιά, αρχίζουν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και να κλείνουν οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες με τον Κεμάλ. Πρώτη η Γαλλία στρέφεται στον ηγέτη των Τούρκων και τον Οκτώβρη του 1921 υπογράφεται το Σύμφωνο της Άγκυρας, βάσει του οποίου οι Γάλλοι παραχωρούν την Κιλικία στον Κεμάλ και ο τελευταίος παραχωρεί οικονομικά και εμπορικά προνόμια σ’ αυτούς. Επιπλέον, οι τσέτες εκπαιδεύονται από Γάλλους εκπαιδευτές και ενισχύονται με οπλισμό του γαλλικού στρατού. Έτσι μετά την συμμαχία με Σοβιετικούς και Ιταλούς, οι Τούρκοι βρίσκουν έναν ακόμη ισχυρό σύμμαχο. Η Μεγάλη Βρετανία την ίδια περίοδο, μόνον θεωρητικά υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επισκέπτεται τη Σμύρνη και μετά από λίγο ξεκινά η αντεπίθεση του ελληνικού στρατού, που στόχο είχε την κατάληψη της Άγκυρας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ουσιαστικά τη μονιμοποίηση της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία. Η αποτυχία στον Σαγγάριο, στις αρχές Αυγούστου, ματαιώνει τα σχέδια του γενικού επιτελείου και αρχίζει να μετρά αντίστροφα η ώρα μέχρι τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τα Μικρασιατικά παράλια.
Έν τω μεταξύ, στον κυρίως ελλαδικό χώρο, το κλίμα είναι τεταμένο.Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι χείριστη και οι κυβερνητικές αλλαγές συνεχόμενες. Αρχές Αυγούστου του 1922, ο Κεμάλ εξαπολύει επίθεση στην περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ. Με την πρώτη επίθεση δημιουργείται ρήγμα που επιτρέπει την προέλαση του τουρκικού στρατού προς την πόλη της Σμύρνης. Η έλλειψη αμυντικού σχεδιασμού, αναγκάζει τον εξαθλιωμένο ελληνικό στρατό να τραπεί σε άτακτη φυγή. Οι τσέτες σφάζουν ασταμάτητα. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούμε στη κατάσταση του ελληνικού στρατού. Η οικονομική κρίση καθώς και η κυβερνητική αστάθεια ήταν λογικό να επηρεάσουν αρνητικά τον ήδη κουρασμένο στρατό. Επιπλέον, ο στρατός βρισκόταν για περισσότερο από μία δεκαετία στα πεδία των μαχών με αποτέλεσμα τόσο την καθημερινή λιποταξία στρατιωτών, όσο και την κούραση που έφτανε τα όρια της εξαθλίωσης αν υπολογίσουμε την έλλειψη τροφής και ελάχιστης έστω ξεκούρασης. Ο Στυλιανός Γονατάς γράφει στα απομνημονεύματά του: «…Τα πόδια των περισσοτέρων ανδρών έχουν πρησθή εκ των μακρών πορειών. Ποδαλγοί και ασθενείς πίπτουν παραπλεύρως των οδών και ζητούν να τους πάρουν…Πολλοί αποκοιμούνται και εγειρόμενοι κατόπιν ακολουθούν οιανδήποτε μονάδα διέρχεται…Εις τα άλλα δεινά μας προσετίθετο και η έλλειψις τροφίμων. Εάν κατά την περίοδον αυτήν δεν υπήρχαν τα σταφύλια εις τα αμπέλια, ο στρατός θα ήτο αδύνατον να συντηρηθή». Η κατάρρευση του μετώπου αναγκάζει όσους ορθόδοξους διέφυγαν από την εκδικητική μανία των τσετών να εισέλθουν στη Σμύρνη, ελπίζοντας ότι θα σωθούν από την ολοκληρωτική σφαγή. Σύμφωνα με στοιχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου 250.000 Έλληνες και 15.000 Αρμένιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Σμύρνης. Στις 21 Αυγούστου ο αρχηγός του Μικρασιατικού μετώπου Αρχιστράτηγος Χατζανέστης ,πράγματι εκτός τόπου και χρόνου, δήλωνε στην εφημερίδα «Θάρρος» ότι «… οι Τούρκοι όχι μόνον μετά από δέκα ημέρας αλλ’ ούτε μετά από δέκα μήνας θα δυνηθούν να εισέλθουν εις την Σμύρνην». Στιγμές μαύρες και τραγικές για τον ελληνισμό της Ιωνίας. Όλοι ετοιμάζονταν μέσα στον φόβο και τον θρήνο να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τους γλίτωναν από τον Κεμάλ. Στις 25 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος με επιστολή του
ανέφερε στον Βενιζέλο » Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, το ελληνικόν κράτος, αλλά και σύμπαν το ελληνικόν Έθνος καταβαίνει εις τον Άδην από του οποίου καμμία πλεόν δύναμις δεν θα δυνηθή να το αναβιβάση και το σώση. Της αφαντάστου ταύτης καταστροφής βεβαίως αίτιοι είναι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί Σας εχθροί, πλήν και Υμείς φέρετε μέγιστον της ευθύνης βάρος». Στις 27 οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη, την ίδια στιγμή χιλιάδες Ελλήνων προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία για να σώσουν το τελευταίο πράγμα που τους είχε απομείνει, την ζωή και την αξιοπρέπειά τους. Οι Τούρκοι δεν χάνουν στιγμή και ξεκινούν άμεσα τις σφαγές. Μαζί με τους τσέτες και κάτοικοι τουρκικής καταγωγής εκτελούν συμπολίτες τους Έλληνες και Αρμένιους. Ο Horton αναφέρει » Στην αρχή, οι κύριοι ένοχοι ήταν Τούρκοι πολίτες, κάτοικοι της πόλης. Εγώ ο ίδιος τους είδα οπλισμένους με τουφέκια να παρακολουθούν τα παράθυρα των χριστιανών, έτοιμοι να πυροβολήσουν κάθε κεφάλι που πρόβαλλε…». Με την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων στην πόλη ο Νουρεντίν εγκαθιστά τουρκική διοίκηση και καλεί όλους τους άντρες 18-45 ετών, που δεν είχαν θανατωθεί να παρουσιαστούν για να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το απόγευμα καλεί στο διοικητήριο τον Χρυσόστομο, που είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει το ποίμνιό του. Αφού τον κατηγόρησε για τη στάση του απέναντι στο τουρκικό έθνος, τον παρέδωσε στον οθωμανικό όχλο και τα τέλος του ήταν μαρτυρικό. Αφού τον έσερναν στους δρόμους και τον κακοποιούσαν, του ξερίζωσαν τα γένια και τον μαχαίρωναν αργά αργά μέχρι να ξεψυχήσει. Το μαρτυρικό του τέλος, τον καθιστά ηγέτη του ελληνισμού της Ιωνίας, που αν και μπορούσε δεν εγκατέλειψε τον βασανισμένο λαό της Μικράς Ασίας.
Ωστόσο, τα βασανιστήρια και οι διωγμοί από την πλευρά των Τούρκων δεν σταματούν εδώ. Την 31η Αυγούστου, ξεσπά πυρκαγιά στην αρμενική και ελληνική συνοικία της Σμύρνης. Οι Κεμαλικοί επεδίωκαν να απαλείψουν καθετί ελληνικό από την πόλη. Αναφέρει ο Horton στη «Μάστιγα της Ασίας»: «Οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ άναψαν το δαυλό στην καταδικασμένη πολιτεία και την πυρπόλησαν με συστηματικό τρόπο, με στόχο να εξαλείψουν τη χριστιανοσύνη από τη Μικρά Ασία και να κάνουν αδύνατη οποιαδήποτε μελλοντική επιστροφή των χριστιανών προσφύγων». Επιπλέον, Αμερικανοί υπήκοοι, ανέφεραν ότι είδαν Τούρκους στρατιώτες με δοχεία βενζίνης και εκρηκτικούς μηχανισμούς ανά χείρας στην ελληνική συνοικία. Δεν ήταν τυχαίο , ότι την ημέρα που ξέσπασαν οι φωτιές στην πόλη, ο αέρας φυσούσε αντίθετα από την τουρκική και εβραϊκή συνοικία. Η πυρκαγιά σταμάτησε στις 4 Σεπτεμβρίου, και τις μέρες που διήρκεσε χάθηκαν 25.000 Έλληνες. Ενώ από τις 27 Αυγούστου που οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη μέχρι τη λήξη της πυρκαγιάς, οι νεκροί υπολογίζονται παραπάνω από 100.000, επιπλέον αποτεφρώθηκαν 55.000 σπίτια και όλοι ανεξαιρέτως οι ορθόδοξοι ναοί. Η στάση των συμμάχων και πολιτισμένων Ευρωπαίων που υπηρετούσαν στη Σμύρνη χαρακτηρίζεται από εξοργιστική απάθεια με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μία από αυτές ήταν ο Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη και αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, ο φιλέλληνας George Horton, που βοήθησε σημαντικό αριθμό χριστιανών προσφύγων να ξεφύγουν από το μένος των φανατισμένων μουσουλμάνων. Μπροστά στην ανελέητη σφαγή των Τούρκων και στη συμπεριφορά των Δυτικών απέναντι στον Ελληνοαρμενικό πληθυσμό έγραψε προσβεβλημένος: «… οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή τις ληστείες και τους βιασμούς. Ακόμα και ο βιασμός μπορεί να γίνει κατανοητός ως παρόρμηση της φύσης, που είναι ίσως ακαταμάχητη όταν τα πάθη ξετρελαίνουν έναν λαό χαμηλού πνευματικού επιπέδου και κατώτερου πολιτισμού. Όμως, η επανειλημμένη απογύμνωση γυναικών και κοριτσιών δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε σε θρησκευτική μανία ούτε σε κτηνώδη πάθη. Ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου από τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής γιατί ανήκα στο ανθρώπινο γένος…οι Τούρκοι ήταν ελεύθεροι να κορέσουν το φυλετικό και θρησκευτικό τους πάθος για σφαγή, βιασμό και πλιάτσικο σε απόσταση βολής λίθου από τα συμμαχικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία» …