Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανατινάζοντας την γέφυρα του Γοργοποτάμου

Στο ιστολόγιο αυτό δεν συνηθίζω να αναδημοσιεύω κείμενα. Αυτή τη φορά όμως θεωρώ ότι αξίζει να δημοσιευθεί σε ελεύθερη μετάφραση το νόημα του άρθρου του ιστολογίου barneyspender.com. Το άρθρο αυτό αναφέρεται βέβαια στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στην αναφορά του συγγραφέα για τη γνωριμία του με τον ηρωϊκό σαμποτέρ Θέμη Μαρίνο, που είναι από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της Ελληνικής αντίστασης μέσω της Συμμαχικής Αποστολής.

Featured image

Στις 25 του Νοέμβρη του 1942, η συνδυασμένη λειτουργία μεταξύ των βρετανικών ειδικών δυνάμεων και των διαφόρων φατριών της ελληνικής αντίστασης πέτυχε την ανατίναξη τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, πάνω από το πέρασμα Μπράλλου. Μίλησα με τον Θέμη Μαρίνο, το τελευταίο επιζών μέλος της αποστολής Harling. Το ένα πράγμα που μπορείτε να μάθετε για την ιστορία όπως σας μεγαλώνουν είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένας οριστικός λογαριασμός.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας γράφεται εκ των υστέρων από εκείνους που βγαίνουν στην κορυφή. Η Σοβιετική ιστορία και πιο πρόσφατα η  Κινεζική και η Βορειοκορεατική ιστορία, ήταν διαβόητες για να προπαγανδίζουν κυριολεκτικά μεμονωμένα έξω από την ιστορία.

Έτσι, όταν κάποιος λέει «αυτό είναι ότι συνέβη πραγματικά» πολλές φορές σημαίνει «αυτό είναι ότι πιστεύω ότι συνέβη» είτε συχνά «αυτό είναι ότι θέλω να πιστεύω ότι συνέβη». Η αντικειμενικότητα στην ιστορία είναι ένα σπάνιο αγαθό.

Στα πέντε μου χρόνια στην Ελλάδα έμαθα λίγα για την ελληνική ιστορία, αλλά κάθε φορά που συζητούσα πτυχές για κάθε νέο, έστω και περιορισμένο,  υπήρχε πάντα η γνώση κάποιου – όπως ο Paul Johnston, ο οποίος υφαίνει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο πόλεμο και την σκληρότητα των συνταγματαρχών στην εξαιρετική σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του Μαύρου – που ήταν έτοιμη να προσφέρει μια εντελώς αντίθετη εκδοχή. Για την οποία τον ευχαριστώ.

Ακόμη και εκείνοι που πήραν μέρος σε ένα γεγονός δεν μπορούν μερικές φορές να δώσουν την πλήρη ιστορία, γιατί ακόμη και αυτοί μπορούν μόνο να μάθουν την πλήρη ιστορία μετά. Και η αφήγηση της ιστορίας μπορεί καμιά φορά να πάρει μια προσωπική πολιτικά σκοπιά-άποψη.

Featured image

Τι να πιστέψει κανείς; Σε αυτή την περίπτωση, έχω πάει στην πηγή. Ο Θέμης Μαρίνος ήταν στον Ελληνικό Στρατό και στη συνέχεια, μετά την εκκένωση της Κρήτης, συνεργάστηκε με την SOE. Επέστρεψε πίσω στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με την αντίσταση. Πιο διάσημη δραστηριότητά τους ήταν η καταστροφή της γέφυρας του Γοργοποτάμου, πριν από 70 χρόνια, στις 25 Νοεμβρίου, 1942. Τώρα είναι 95 ετών. Τον γνώρισα το 2007 για να τον ρωτήσω για εκείνο το επεισόδιο. Αυτό είναι ό,τι είχε να πει.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Μείναμε σε επαφή μέχρι το τέλος», λέει. «Με τον Έντυ Μάγιερς, τον Κρις Γουντχάουζ, ο Ίντερ Γκίλ ήταν ένας πολύ καλός φίλος, ο Τομ Μπάρνς ο Νεοζηλανδός … Είμαι ο τελευταίος που έχει απομείνει, ξέρεις». Γυρίζοντας πίσω 70 χρόνια στο 1942, η ίδια «σπείρα» των ανδρών συμμετείχαν στην πρώτη πραγματική πράξη αντίστασης σε όλη την Ευρώπη εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και τη μόνη λειτουργία στην οποία συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις Βρετανών, καθώς και τις διάφορες φατρίες της ελληνικής αντίστασης – το κομμουνιστικό ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αντάρτες υπό Άρη Βελουχιώτη και τους εθνικιστές αντάρτες του ΕΔΕΣ, με κυβερνήτη τον Ναπολέοντα Ζέρβα.

Ο Μαρίνος ήταν 25 ετών εκείνη την εποχή, ένας ανθυπολοχαγός στον ελληνικό στρατό, ένας βετεράνος της Μάχης της Κρήτης τον Μάιο του 1941. Η διαφυγή του από το νησί ήταν μια περιπέτεια από μόνη της.

«Πιάστηκα αιχμάλωτος από τους Γερμανούς, αλλά κατόρθωσα να διαφύγω μέσα στους λόφους, όπου έδρασα ως διερμηνέας μεταξύ ορισμένων από τους Βρετανούς και Αυστραλούς στρατιώτες που κρύβονταν εκεί έξω και τους ντόπιους. Ένα βράδυ (25 Ιουλίου) ένα από τους Αυστραλούς μου είπε ότι ένα υποβρύχιο (HMS Thrasher) θα ερχόταν την επόμενη νύχτα, αλλά ότι ήταν μόνο για στρατευμάτα της Κοινοπολιτείας. Τότε πήγα και αποφάσισα να κολυμπήσω στο υποβρύχιο το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της παραλίας Λίμνη μπροστά από το μοναστήρι στην Πρέβελη, με ακριβώς τον πυργίσκο του υποβρυχίου ορατό. Ο αξιωματικός, ο οποίος είχε τον έλεγχο ανθρώπων, με αναγνώρισε και είπε στον καπετάνιο ότι θα μπορούσε να εγγυηθεί για μένα και ζήτησε άδεια για να εισέλθω.

Ακριβώς για να δείξω πόσο έξυπνοι μπορούσαν να είναι οι Έλληνες , όταν πήγα στο κάτω κατάστρωμα βρήκα άλλους δέκα να περιμένουν εκεί. Το ταξίδι στην Αίγυπτο ήταν συναρπαστικό, επειδή σε ένα σημείο που ήταν το κυνήγι από τα εχθρικά πλοία και τα αεροσκάφη και έπρεπε να καθίσουμε στον πυθμένα της θάλασσας για αρκετές ώρες μέχρι να νυχτώσει και τότε θα μπορούσαμε να βγούμε στην επιφάνεια. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη οξυγόνου. Κάναμε μια πραγματική προσπάθεια για να αναπνεύσουμε, αλλά τα καταφέραμε.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «HARLING»

Τον Σεπτέμβριο του 1941, ο Μαρίνος εντάχθηκε στην SOE και υπηρέτησε στην Παλαιστίνη με το Ελληνοβρετανικό Στρατηγείο στη Μέση Ανατολή. Το καλοκαίρι του 1942 ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την αποστολή Harling. Harling ήταν το όνομα που δόθηκε στη 12μελή ομάδα SOE, υπό την ηγεσία του Ταξίαρχου Έντυ Μάγιερς που με αλεξίπτωτο έπεσαν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1942 με σκοπό τον συντονισμό της ανατίναξης του σιδηρόδρομου του Γοργοποτάμου. Ο στόχος  ήταν να διακόψει τη γερμανική γραμμή τροφοδοσίας νότια από την Ελλάδα και μετέπειτα στη Βόρεια Αφρική, όπου Ρόμελ και Μοντγκόμερι προετοιμάζονταν για το ιστορικό ραντεβού τους στο Ελ  Αλαμέιν.

Όπως συνέβη, από τη στιγμή που η γέφυρα ανατινάχθηκε, ο Ρόμελ είχε ήδη ηττηθεί, αλλά εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση προμηθειών και πόρων εκ τρέποντας την προσοχή των Ναζί μακριά από το Ανατολικό Μέτωπο.

Το σχέδιο επινοήθηκε από τον Μάγιερς, αλλά χρειάζονταν την πλήρη συνεργασία της αντίστασης. Οι ιστορικοί διαφέρουν σχετικά με την είσοδο των δύο ομάδων αντίστασης: είναι γενικά σύμφωνοι στη γνώμη τους, για τον Ζέρβα ως αναποτελεσματικό και ιδιοτελή.

Featured image
Σύμφωνα με τον Μαρίνο, ο Ναπολέων Ζέρβας, επικεφαλής των ανταρτών της δεξιάς ήταν ένας αξιόπιστος και ενεργός ηγέτης της αντίστασης

Στο εξαιρετικό βιβλίο του «Στην Ελλάδα του Χίτλερ»,  ο Μαρκ Μαζάουερ λέει ότι «ο Ζέρβας άργησε να δείξει μεγάλο ενθουσιασμό για την καταπολέμηση του εχθρού εντελώς» και αναφέρει έναν Βρετανό πράκτορα ο οποίος περιέγραψε τον αρχηγό ως «ήπιο και χαλαρό επικεφαλής της οργάνωσης».

Ο Μαρίνος, όμως, δεν έχει καμία αμφιβολία για το ποιος προσέφερε τη μεγαλύτερη βοήθεια: «Ο Ζέρβας ήταν εξαιρετικός, ένα ζεστός άνθρωπος ο οποίος ήταν βαθιά πατριώτης και απόλυτα αποφασισμένος να απελευθερώσει την Ελλάδα. Όταν συναντηθήκαμε μαζί του, μας αγκάλιασε και αμέσως δέσμευσε τις δυνάμεις του για να κάνει το έργο της αποστολής».

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του Μαρίνου για τον κομμουνιστή Βελουχιώτη. «Όταν κάναμε την πρώτη επαφή ήθελε να μας εξοντώσει. Είπε ότι ήμασταν Γερμανοί και μας φυλάκισε. Μόνο ο στρατιωτικός ηγέτης του, ο Νικηφόρος, τον έπεισε ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος, διότι οι άνθρωποι θα μάθαιναν ότι ήμασταν Βρετανοί. Του είπε ότι δεν μπορούσε να πάει ενάντια στους Συμμάχους. Τότε ο Βελουχιώτης γύρισε και μας χαιρέτησε σαν φίλους».

Ο Μαρίνος πιστεύει επίσης ότι οι δυνάμεις του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ έκαναν τα πάντα για να τορπιλίσουν την επιχείρηση. «Δεν πιστεύω ότι ήθελαν να δουλέψει. Είχαν οδηγίες να μην εμπλακούν από την έδρα τους στην Αθήνα, αλλά επειδή ο  Ζέρβας συνεργαζόταν και η επιχείρηση ήταν στην περιοχή του Βελουχιώτη, δεν είχε πραγματικά μεγάλη επιλογή. Αλλά όλα τα προβλήματα μέχρι την επιχείρηση οφείλονταν στις αντάρτες του ΕΛΑΣ και ακόμη και κατά τη διάρκεια της μάχης δεν ήταν πλήρως  εμπλεκόμενοι.  Δεν  μας είπαν για ένα ενισχυμένο με πολυβόλο φυλάκιο που δεν ξέραμε ότι υπάρχει, αλλά το γνώριζαν».

Featured image
Ο Άρης Βελουχιώτης αρχικά μελέτησε την εκτέλεση της ομάδας του Μαρίνου, πριν τελικά συμφωνήσει να βοηθήσει. Παραμένουν ερωτήματα ως προς το αν οι δυνάμεις του ανατράπηκαν από τους Ιταλούς υπερασπιστές όταν η γέφυρα ήταν έτοιμη να καεί

 

Ερωτήματα έχουν επίσης τεθεί ως προς το εάν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ παρενόχλησαν τους Ιταλούς, οι οποίοι φρουρούσαν τη γέφυρα για τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου. «Οι Ιταλοί μας περίμεναν, πυροβόλησαν πρώτοι», λέει ο Μαρίνος. «Ο Γουντχάουζ αναφέρει στο βιβλίο του ότι πήγε να επισκεφτεί ένα ξενοδοχείο κοντά στη γέφυρα μερικά χρόνια αργότερα και ο ιδιοκτήτης του είπε ότι το βράδυ της επιχείρησης, ήταν με τις κατσίκες και πρόβατα που έβοσκαν όταν η γιαγιά του είπε να τα μαζέψει νωρίτερα, επειδή οι Σύμμαχοι επρόκειτο να επιτεθούν τη γέφυρα. Όλοι ήξεραν».

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Η μάχη για τον έλεγχο της γέφυρας ήταν σχετικά μικρή, παρόλο που το πολυβόλο, των Ιταλών υπερασπιστών ανάγκασε να υποχωρήσουν περίπου 200 αγωνιστές της αντίστασης. Η πρώτη σειρά των επιθέσεων απέτυχε να κάνει μια καλή δουλειά, έτσι η ομάδα ανατίναξης άρχισε νέες προσπάθειες.

Σε αυτό το σημείο ένα τρένο με ενισχύσεις έφτασε εκεί που βρισκόταν μια μικρή δύναμη υπό την ηγεσία του Μαρίνου, που προσπαθούσε να κρατήσει ψηλά τον εχθρό δίνοντας χρόνο στη δεύτερη προσπάθεια για ανατίναξη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια τέτοια αποστολή της SOE και των δυνάμεων της αντίστασης κανείς δεν έχασε τη ζωή του και μόνο δύο άτομα τραυματίστηκαν.

«Ένας τραυματίστηκε στη μάχη στο βόρειο άκρο της γέφυρας και ένας άλλος, με δική του υπαιτιότητα, διότι όταν το φορτίο πήγε μακριά, έβγαλε το κεφάλι του για να δει τι συνέβαινε και τραυματίσθηκε ελαφρά».

Ένα άσχημο επακόλουθο της επιχείρησης, ωστόσο, ήταν τα αντίποινα των Ναζί όπου είδαμε αρκετές δεκάδες ντόπιων να  εκτελούνται εν ψυχρώ. Εάν και η ανατίναξη της γέφυρας δεν είχε τον άμεσο αντίκτυπο για την εκστρατεία της Βόρειας Αφρικής, όπως προοριζόταν αρχικά, ο Μαρίνος εξακολουθεί να πιστεύει πως είχε  σημαντική επίπτωση.

«Ήταν σημαντικό για τρεις λόγους. Ήταν η πρώτη μεγάλη επιχείρηση από την αντίσταση οπουδήποτε στην Ευρώπη και το ότι έγινε με  εντολή των Συμμάχων έκανε κάποιους να πιστεύουν ότι αυτού του είδους οι ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε άλλους τομείς. Θα ανέβαζε επίσης το ηθικό των μαχητών αντίστασης σε άλλες χώρες και έδωσε επίσης την ελπίδα στους Έλληνες. Θα μπορούσα να δουν τι συνέβαινε και ότι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική αντίσταση εξασθένησε την γερμανική δύναμη όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων και υλικού που εκτράπηκε από άλλες εκστρατείες.

Ο Μαρίνος έμεινε στην Ελλάδα μετά τον Γοργοπόταμο και συνεργάστηκε με τον Ζέρβα για τον συντονισμό της αντίστασης στη δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο.

Αν και έχει ξεπεράσει τα 90, ο Θέμης Μαρίνος ακόμα γράφει για τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα

Ο Μαρίνος μπορεί να εξακολουθεί να είναι ένας εύθυμος 90χρονος αλλά δεν είναι σε θέση  πλέον ταξιδεύει στον Γοργοπόταμο για τις ετήσιες γιορτές. Αντί αυτού οι πολιτικοί θα απολαμβάνουν την εξιστόρηση μιας ένδοξης στιγμής της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Κάποιος μπορεί μόνο να ελπίζει ότι θα αποβλέπουν στο ίδιο επίπεδο της ανδρείας και αυτοθυσίας που έφτασαν ορισμένοι από τους συμπατριώτες τους  κατά την περίοδο εκείνων των σκοτεινών χρόνων της Κατοχής.

Και ας ελπίσουμε ότι θα θυμούνται τι κατάφεραν ο Μαρίνος και οι συνεργάτες του, τόσο από την αριστερή όσο και από τη δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: