Καραγιώργης: “Οι Έλληνες κομιτατζήδες, Παυλομελάδες, Καπετάν Βαρδαίοι, Τσόντοι και Γαρέφηδες, έσφιγγαν τον λαιμό του “μακεδονικού” λαού”

 

Ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης ή “Γυφτοδήμος”. Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ Θεσσαλία την περίοδο 1943 – 1944 και “στρατηγός” του ΔΣΕ την περίοδο 1946 – 1949.

 

29 Μαρτίου 1870 γεννήθηκε ο Παύλος Μελάς, ηγετική φυσιογνωμία του Μακεδονικού Αγώνα. Η εμβληματική του μορφή έχει αναγνωριστεί από την Ιστορία, ιδίως για την αφύπνιση που προκάλεσε στον Έλληνες αξιωματικούς για το ευαίσθητο θέμα της Μακεδονίας, αλλά και στον ελληνική κοινή γνώμη γενικότερα.

Ωστόσο όπως προκύπτει από τα έντυπα του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, οι ιθύνοντες του κόμματος δεν είχαν την ίδια άποψη. Στην εφημερίδα “Προς τη Νίκη” της 29ης Μαρτίου 1949, ο “σύντροφος” Καραγιώργης παρευρέθη στο ΙΙο Συνέδριο του ΝΟΦ, συμμάχων του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, που είχε ως στόχο να τονίσει την “ενότητα της παλλαϊκής μαχητικής πολεμικής κινητοποίησης του Σλαυομακεδονικού λαού”.

Παρατίθεται ο λόγος του αποσπασματικά (τηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτότυπου):

Αγαπητοί μου σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εκ μέρους ΠΔΚ (Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης) και του ΓΑ του ΔΣΕ, σφίγγω αδελφικά το χέρι του καθ’ ενός και της κάθε μιας.

[…] Το Συνέδριό σας αποτελεί την πιο πιστή, την πιο ωραία απόδειξη για την αδιάρρηχτη ενότητα και αδελφότητα του ελληνικού και σλαβομακεδονικού λαού, μέσα στη φωτιά του αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία και των δύο λαών. […]

Λίγοι είναι οι τόποι που βασανίστηκαν, στέναξαν τόσο κάτω από τόσους ζυγούς σκλαβιάς, όσο ο μακεδονικός λαός. Παληότερα, οι Τούρκοι μπέηδες, οι Σέρβοι κομιτατζήδες και οι Έλληνες κομιτατζήδες – οπλαρχηγοί Παυλομελάδες και Καπετάν Βαρδαίοι, Τσόντοι και Γαρέφυδες, του έσφιγγαν την θηλειά στο λαιμό. […]

Πάνω από 50 χρόνια τώρα ο μακεδονικός λαός παλεύει για τη λευτεριά του. Το Ίλιντεν του 1903 ήταν ένα μεγάλο επαναστατικό ξεκίνημα. Μεγάλα και δοξασμένα παιδιά του σλαβομακεδονικού λαού, ο Ντέλτσεφ, ο Πετρώφ, ο Σαντάνσκυ, ο Πανίτσα, ο Τσαούλεφ, ο Γκρούεφ και τόσοι άλλοι, που πρέπει να εκλαϊκέψετε τη βιογραφία και το έργο τους, έδωσαν το αίμα τους για την μακεδονική λευτεριά.

Σ’ αυτόν τον πενηντάχρονο αγώνα, ό,τι καλλίτερο, ό,τι πιο προοδευτικό είχε ο Ελληνικός λαός, στάθηκε θαρραλέα στο πλευρό του Μακεδονικού λαού. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας παληότερος Έλληνας κομμουνιστής που να μη καταδιώχτηκε σαν “αυτονομιστής της Μακεδονίας” και σαν προδότης της Ελλάδας επειδή δήθεν… ήθελε να παραδώση την Ελληνική Μακεδονία στους Βουλγάρους… 

Είναι πολλές εκατοντάδες οι περιβόητες “αυτονομιστικές δίκες” που έγιναν εναντίον του ΚΚΕ. Αλλά το ΚΚΕ όπως είχε υποχρέωση από την ίδια την κοινωνική – ταξική του υπόσταση, από την ίδια τη διεθνιστική του φύση, από την ίδια τη Μαρξιστική –  Λενινιστική – Σταλινική του κοσμοθεωρία, στάθηκε πιστό στον αγώνα του Μακεδονικού λαού και ολοκλήρωσε με την ιστορική του απόφαση της 5ης Ολομέλειας, τη σωστή γραμμή του στο εθνικό ζήτημα. 

Ο σλαβομακεδονικός λαός με τον αγώνα του, με τις θυσίες του, με την ένοπλη συμβολή του στο μεγάλο απελευθερωτικό, αντιϊμπεριαλιστικό αγώνα του Ελληνικού λαού, έχει κερδίσει έμπραχτα το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τη λευτεριά του.

Και δεν υπάρχει σήμερα κανένα κοινωνικό και πολιτικό εμπόδιο για την ενότητα του Ελληνικού και Μακεδονικού λαού μέσα στην πάλη του για την κοινή υπόθεση. Πραχτική εκδήλωση αυτής της ολοκληρωμένης αδελφότητας και ενότητας στην πάλη, θα είναι και η ίδια η συμμετοχή του ΝΟΦ με αντιπρόσωπό του στο Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού μας Στρατού. Έχουμε στελέχη του στρατού μας, άλλα παιδιά του μακεδονικού λαού σε τάγματα, σε ταξιαρχίες, έχουμε και Μακεδόνα Μέραρχο, θα έχουμε συνεργασία και στο Γενικό Αρχηγείο.

Έχουν έτσι εξασφαλισθεί όλες οι προϋποθέσεις και έχουν παραμερισθεί όλα τα εμπόδια για να αποδώσει η κοινή μας απελευθερωτική προσπάθεια το μεγαλύτερο που μπορεί ν’ αποδώσει στο συντομώτερο δυνατό χρονικό διάστημα, για να φτάσουμε στο νικηφόρο τέρμα του αγώνα μας, που είναι και αγώνας σας, και του αγώνα σας που είναι και αγώνας μας… Φέτος έχουμε αποφασιστικά παραμερίσει από τις γραμμές μας όλα τα δισταχτικά, λιπόψυχα, δειλά, οπουρτινιστικά στοιχεία και έχουμε εξασφαλίσει αποφασιστική, αλύγιστη ανοιχτομάτα και φωτισμένη πολιτική στρατιωτική ηγεσία, με επί κεφαλής το δοκιμασμένο αρχηγό μας Ν. Ζαχαριάδη. […]

Μπορούμε να κλείσουμε τον απολογισμό μας με την πεποίθηση ότι, η νίκη είναι δική μας, αρκεί ο καθένας από μας να κάνει στο ακέραιο το καθήκον του μέσα στο στρατό και στο λαό… Αρκεί να σφυρηλατήσουμε πιο γερά την αδελφότητα και ενότητα του Ελληνικού και Μακεδονικού λαού. Αρκεί να φουντώσουμε μέσα στις πόλεις και στη σκλαβωμένη ύπαιθρο το τρίτο μας μέτωπο. Τότε θα κάνουμε το 1949 πραγματικά τη χρονιά της αποφασιστικής καμπής προς τη νίκη.

Ζήτω η αδελφική ενότητα Ελληνικού και Μακεδονικού λαού!

Ζήτω η Προσωρινή Δημοκρατική μας Κυβέρνηση!

 

   Categories: 1946-1949, Εθνική Αντίσταση 1941-1944, Μακεδονικός Αγώνας, Νεώτερη Ελληνική Ιστορία

Tags: , , ,

2 replies

  1. “Αλλά το ΚΚΕ … από την ίδια τη Μαρξιστική – Λενινιστική – Σταλινική του κοσμοθεωρία, στάθηκε πιστό στον αγώνα του… Μακεδονικού λαού!!! και ολοκλήρωσε με την ιστορική του απόφαση της 5ης Ολομέλειας, τη σωστή γραμμή του στο εθνικό ζήτημα”!!!!!!!!!!!.

    Να δούμε καμμιά φορά θα εμφανιστεί και η Ελληνική κοσμοθεωρία και φύση του ΚΚΕ; γιατί Ελληνικό κόμμα νόμιζα ότι είναι και όχι ανθελληνικό!!! Καμμιά φορά πιστό στην πατρίδα του την Ελλάδα θα είναι; ή πάντα θα ζει στον κόσμο του; Οι άλλοι (οι πρόγονοί μας εννοώ έχυσαν ποταμούς αίματος να απελευθερώσουν Μακεδονία και Ήπειρο) και αυτοί το βιολί τους, ψηφίσματα για Ανεξάρτητη Μακεδονία για το έθνος των Μακεδόνων!!! Έλεος πια! Προσωπικά έχω αμφιβολίες αν έχει αλλάξει ιδέες ακόμα και σήμερα για τα πιστεύω του,το ΚΚΕ, όσον αφορά το θέμα της Μακεδονίας.
    Πάντως εκείνο που γνωρίζω είναι ότι οι προδότες όλες τις εποχές σε όλο το κόσμο ντουφεκίζονταν για την προδοσία τους. (Τώρα αν πολλά τέτοια υποκείμενα από όλους τους πολιτικούς χώρους μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο την γλύτωσαν είναι άλλη υπόθεση και δεν τιμά την πατρίδα, τον ίδιο το λαό και το κράτος μας).

    • Μην φοβάσαι τίποτα φίλε μου – τον “καθάρισε” ο Ζαχαριάδης. Οταν δεν τους καθαρίζει το καθεστώς οι ελληνες αριστεροί αλληλο-σκοτώνονται!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: