Γεώργιος Αγόρος, ο αετός των Τζουμέρκων (pdf)

ΑΓΟΡΟΣ κάπου στο Σούλι

του Ιωάννη Β. Αθανασόπουλου

ιστορικού

*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην οικογένεια Αγόρου για την άμεση προθυμία και την ευγενική παραχώρηση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού.

Ο Γεώργιος Αγόρος αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αντιστασιακούς. Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που πολέμησε στα βουνά της Πίνδου κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Στα χρόνια της κατοχής διακρίθηκε σαν διοικητής των τμημάτων του Αρχηγείου Βουργαρελίου, συμμετέχοντας στην επιχείρηση Animals το θέρος του 1943 αλλά και στον κατοχικό εμφύλιο πολεμώντας αμυνόμενος με τον ΕΛΑΣ στο Βουργαρέλι και στη Νεράϊδα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Τον Μάρτιο του ’44 το τμήμα του μετονομάστηκε σε 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ και έγραψε χρυσές σελίδες στην Ιστορία της Αντίστασης κατά των Γερμανών και των Αλβανοτσάμηδων το καλοκαίρι του 1944.

Διαβάστε και κατεβάστε το εκτενές αφιερωματικό άρθρο εδώ: Γεώργιος Αγόρος, ο αετός των ΤζουμέρκωνCategories: Aρχεία σε pdf, Εργασίες του συγγραφέα σε pdf, Εθνική Αντίσταση 1941-1944, Ιστορικές προσωπικότητες, Νεώτερη Ελληνική Ιστορία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: