“Περνούσαμε καλά στην Τουρκοκρατία;” Νέο βιβλίο

Περνούσαμε καλά στην Τουρκοκρατία;

Φέτος η χρονιά είναι ιδιαίτερη και σημαντική για τον Ελληνισμό. Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση προβάλλονται ήδη αφιερώματα και ειδικές εκδόσεις για την Εθνεγερσία. Μέσα σ’ αυτές τις ποικίλες προσπάθειες, βρίσκεται και μια δική μου εργασία που θέτει το ερώτημα πόσο καλά περνούσαμε στην Τουρκοκρατία. Η θεματική περίοδος ξεκινάει από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης φτάνοντας μέχρι τα Σεπτεμβριανά του 1955.

Τι πέρασε ο Ελληνισμός όλα αυτά τα χρόνια. Βεβαίως τομή αποτέλεσε ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων μετά από 368 χρόνια σκλαβιάς. Τελικά, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για ταξικούς και οικονομικούς λόγους; Γεννήθηκε ένα “έθνος” όπως χρόνια τώρα κάποιοι προπαγανδίζουν; Δεν υπήρχε συνέχεια και εθνική συνείδηση; Οι Τούρκοι νοιάζονταν μόνο για “τη τάξη και την είσπραξη των φόρων”; Ας μιλήσουν οι πηγές και οι πρωταγωνιστές των γεγονότων.

Τι πέρασε ο Ελληνισμός στη Σμύρνη και στον Πόντο; Ποιος ο ρόλος της Γερμανίας σ’ όλα αυτά; Για όλα αυτά λοιπόν, είναι σημαντικό να θυμηθούμε τι πέρασε ο Ελληνισμός κατά περιόδους από τη γειτονική χώρα, όχι για να καλλιεργήσουμε ένα εχθρικό κλίμα ως προς τους γείτονες αλλά για να μην ξεχάσουμε τι περάσαμε ως Έθνος, για να μην ξαναπέσουμε στα ίδια λάθη και στα ίδια τραύματα.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει, εντός των επόμενων ημερών, από τις εκδόσεις Πελασγός. Για προ παραγγελίες όποιος επιθυμεί μπορεί να καλέσει στο 210 6440021. Ευχαριστώ θερμά τον εκδότη κύριο Γιάννη Γιαννάκενα, την επιμελήτρια της έκδοσης κα Ελίνα Μαστέλλου Γιαννάκενα και βεβαίως τον πολύ καλό φίλο και εξαίρετο ιστορικό και συγγραφέα Σωτήριο Λέκκα.

Ο συγγραφέας

Ιωάννης Β. Αθανασόπουλος

ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ-1

Απάντηση