Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Ναπολέων Ζέρβας ο μισθοφόρος» η απάντηση

Η βιβλιογραφία της δεκαετίας του 1940, στη χώρα μας, είναι πλέον τεράστια και σημαντική. Ως ένα βαθμό όμως είναι και στρατευμένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βιβλίο «Ναπολέων Ζέρβας ο μισθοφόρος» που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Φιλίστωρ. Το βιβλίο ήταν ουσιαστικά αναμάσημα της προπαγάνδας του ΚΚΕ την περίοδο 1942-1947 κατά του Ζέρβα και βασίζεται σε αρθρογραφία του Λευτέρη Αποστόλου στα έντυπα του κόμματος (Ελεύθερη Ελλάδα, Ριζοσπάστης κ.λπ) το 1945-‘47.

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Γιώργης Σιάντος, ανέθεσε στον Αποστόλου, όπως ομολογεί ο ίδιος, να αναλάβει την «έκδοση μιας μπροσούρας αποκαλυπτικής για τον Ζέρβα και την ελληνόφωνη αντίδραση». Σκοπός ήταν η έκδοση αυτή να πλήξει τον Ζέρβα την περίοδο που είχε πολιτευθεί και είχε ιδρύσει το Εθνικό Κόμμα Ελλάδος.

Ποιος ήταν όμως ο λόγος να εκδοθεί ένα προπαγανδιστικό βιβλίο τόσα χρόνια μετά για τον Ζέρβα και ενώ η αριστερόστροφη ιστοριογραφία της περιόδου κυριαρχούσε; Κατά τον αείμνηστο και ίσως σημαντικότερο ιστορικό συγγραφέα της περιόδου των τελευταίων ετών Πέτρο Μακρή Στάϊκο, ο λόγος ήταν η περιχαράκωση και προστασία του ιστοριογραφικού Μύθου της σχολής αυτής, που ένιωσε να απειλείται με την κυκλοφορία βιβλίων, που δεν ήλεγχε.

Η παρούσα συνοπτική μελέτη θα ασχοληθεί βασικά με το βιβλίο αυτό και τα όσα αναφέρει κυρίως για τους σκοπούς τις ίδρυσης του ΕΔΕΣ σαν αντίβαρο (υποτίθεται) στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, για το εάν ο ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ πολέμησε ποτέ (!) τους κατακτητές ενώ το έκανε κατά του ΕΛΑΣ, που κατά τους συγγραφείς του δεν επεδίωξε ποτέ να καταλάβει την εξουσία και να αφανίσει τις άλλες οργανώσεις! Τέλος θα ασχοληθούμε με τα όσα αναφέρει για τον ηγέτη του ΕΔΕΣ, Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα. Ήταν «μισθοφόρος» και «συνεργάτης των Ιταλογερμανών»;

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Πελασγός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: